Tips om rysmysaktiviteter under Halloween

I SFV:s förvaltning finns gott om hus och miljöer som utgör perfekta scener för spöktåg, övernaturliga inslag och mörk mystik. Vi har de trångaste gångarna, de hemligaste dörrarna och de mörkaste skrymslena.

Spöken, gastar, häxor… en helg fylld av rysligheter står för dörren. Att Halloween är här märkte vi redan i morse då det var fullt av små vandrande skelett och andra läskigheter som mötte oss på trottoarerna på vår väg till kontoret. I dag förknippar vi Halloween med pumpor, godis, skräck och små och stora som klär ut sig. Ursprungligen var dock Halloween en keltisk högtid då man firade nyår. Det är också anledningen till att Halloween firas just den 31 oktober.

Hos flera av våra hyresgäster öppnas också möjligheten för rysmys i helgen för dig som är sugen.

  • Scenkonstmuseet i Stockholm kan du dansa skelettdans och spela spöklika skuggspel.
  • Historiska museet i samma stad kan du göra din egen skelettmask.
  • Kalmar slott, vars historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och som inte alltid varit ljus, erbjuds rundvandring och berättelser om slottet i ”Fasor och illdåd”.
  • Örebro slott hälsar dig ruskigt välkommen till ”Spökslottet” där läbbiga aktiviteter för hela familjen utlovas.
  • Salsta slott och Borgholms slott kommer att bjuda på övernaturliga upplevelser, gastar och vålnader under sina respektive spökvandringar i oktobermörkret. Moahhahahah…

Örebro slott

På en holme i Svartån i Örebro tronar stadens slott, Örebro slott. Platsen där staden Örebro nu ligger blev redan under forntiden ett viktigt centrum i området på grund av det strategiska läget vid ån. En bro byggdes tidigt över Svartån och blev en betydelsefull förbindelseled mellan bygderna norr och söder om Hjälmaren.

Salsta slott, Uppsala

Salsta ligger ca 2,5 mil norr om Uppsala i en dalgång med stort intresse för kulturmiljövården. I området har bosättningar funnits sedan medeltiden då det fanns en befäst gård här. Den förste kände ägaren till Salsta - riddaren Magnus Gregersson - bytte bort gården i början av 1300-talet.

Kalmar slott

En gång i tiden kallades Kalmar slott ”Rikets nyckel”, tack vare sitt strategiska läge vid Kalmarsund och den dåvarande gränsen mot Danmark. Genom århundraden har svenska kungar byggt om och byggt på slottet, som i dag är Nordens bäst bevarade renässansslott.

Scenkonstmuseet/Kronobageriet

Scenkonstmuseets fasad mot Sibyllegatan. Mot den vita putsen avtecknar sig skuggor av kala trädgrenar.

Det gamla Kronobageriet i stadsdelen Östermalm i Stockholm har sedan 1979 varit ett museum. Museet stängde för renovering 2014 men öppnade igen 2017 under sitt nya namn Scenkonstmuseet. Huset kallas fortfarande Kronobageriet trots att brödbakningen upphörde 1958. Husets historia är fylld av många myter och tar sin början omkring 1640 och handlar om två lika breda hus som senare byggts samman med en mellandel.

Historiska museet i Stockholm

Historiska museet i Stockholm. Entré-fasaden är slät och gulputsad. Längs övre våningen sitter en rad höga fönster.

Historiska museet i Stockholm ligger i kvarteret Krubban som köptes av Kronan (staten) år 1804 i avsikt att uppföra byggnader för Stockholms garnison. Regementsbyggnaderna ritades av arkitekt Fredrik Blom och uppfördes i etapper under åren 1805-1818. 1929 föreslogs att de gamla kasernerna vid Storgatan skulle vara lämpliga lokaler för ett nytt historiskt museum men först måste en om- och tillbyggnad genomföras.

Borgholms slottsruin

Flygfoto av Borgholms slotts-ruin.

Borgholms slottsruin på Öland tronar högt på en platå med utsikt över Kalmarsund och Borgholms hamn. Den numera storslagna ruinen har tidigare utgjort ett barockpalats.