Ta chansen att hyra en modern och vacker kontorslokal i bottenplan på Sparreska palatset som ligger på vackra Riddarholmen i Stockholm. Här är det mycket goda kommunikationer och det finns parkering i närheten. Riddarholmen är en lugn oas i Stockholm med vacker utsikt över Riddarfjärden.

Lokalen på 124 kvadratmeter har höga takvalv, dekorativa kakelugnar och en vidunderlig utsikt över Riddarfjärden. Den består av tre ljusa rum, ett modernt pentry och en helkaklad WC.

SFV renoverade Sparreska palatset 2009–2011 för Högsta förvaltningsdomstolen. Byggnaden är i toppskick men har fått behålla sin fina karaktär. Byggnaden är ett statligt byggnadsminne.

Det är gott om kommunikationer i närheten med både buss och tunnelbana. Parkering finns nära byggnaden.

Tillträde går att få omgående.

Se planritning och fler bilder i prospektet.

Husets historia

Peder Eriksson Sparre fick 1635 en tomt i gåva av drottning Kristinas förmyndarregering. Det var en försoningsgest för att kung Karl IX hade låtit avrätta hans far Erik Larsson Sparre i Linköpings blodbad år 1600.

Sparre lät i slutet av 1630-talet uppföra ett palats som ett litet modernt franskt lantslott med utsikt över Riddarfjärden. Det rådde då en byggrusch på Riddarholmen när adelsmännen tävlade om att bygga det förnämligaste palatset kring Riddarholmskyrkan. Sparreska palatsets troliga arkitekt är Nicodemus Tessin den äldre. Palatset fick symmetriska fasader med våningsband och valmat tak, som var en nyhet då huset byggdes.

1763 köptes palatset av professorn i förlossningskonst David von Schultzenheim. I bottenvåningen inrättade han ett barnbördshus med tio sängar, som blev ursprunget till Allmänna BB.

1776 köpte kronan Sparreska palatset som disponerades av marinen i nära hundrafemtio år och därefter av Riksräkenskapsverket (Riksrevisionsverket) i nära femtio år. Kammarrätten som också haft lokaler här blev ensam herre 1967. Sparreska palatset har sedan 1974 invändig förbindelse med Kammarrättens hus intill.

Kontakt

Hitta hit

Hitta till Modernt kontor i 1600-talspalats på Riddarholmen

Birger jarls torg 11, 111 28 Stockholm

Hitta på Google Maps