För dig som driver en verksamhet i Jönköping och letar efter en ny lokal är kanske Jönköpings residens av intresse. På Skolgatan, centralt vid Rådhusparken, ligger residenset som utöver representationsvåning och bostad för landshövdingen också har plats för kontor. Den representativa, lediga lokalen med äldre charm ligger på ett våningsplan och omfattar 233 kvm men kan utökas om så önskas. 

 

Ett residens i nyrenässansstil

På den plats där länsresidenset i Jönköpings län nu ligger låg tidigare Jönköpings slott. Under hundra år, fram till 1737 då det förstördes i en brand, hyste slottet länsstyrelsen, landshövdingens bostad och representationslokaler.

Det nya residenset uppfördes i nyrenässansstil 1884-86 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Byggnaden har en välbevarad interiör där mycket av den ursprungliga karaktären bevarats och vid renoveringar i slutet på 1900-talet har vissa delar återställts till sitt ursprungliga utseendet.

Länsstyrelsen hyr en del av huset som representationsbostad och hem för landshövding med familj. Övriga delar i huset hyrs ut som kontorslokaler till olika företag. Av landets nuvarande länsresidens är detta bland de yngsta.

Den lediga lokalen

Den lediga lokalen är både representativ och mysig på samma gång. Äldre charm som spegeldörrar och fina fönsternischer är genomgående. På golvet ligger trägolv, väggarna är ljusa och här är högt i tak. Lokalen består både av enskilda mindre kontorsrum och ett stort öppet rum, lämpligt att inreda antingen som kontorslandskap eller större mötesrum.

Skulle än mer yta behövas kan det lösas genom ytterligare förhyrning en trappa ned. Efter överenskommelse med den nya hyresgästen kan lokalen byggas om för att skapa ett större kökspentry om så önskas. Se planritningarna nedan för att få en bättre uppfattning om den lediga lokalen.

Fakta och ritningar

Lokaltyp:

Kontor

Totalyta:

Lokalen är på 233 kvm och kan utökas till två våningsplan om så önskas.

Byggår:

1884-86

Arkitekt:

Johan Fredrik Åbom

Inflyttning:

Enligt överenskommelse

Kontakt

Bilder

Baksidan med en grönskande innergård. Foto: Jana Julian

Residenset sett från vägen. Foto: Jana Julian

Residenset ligger på Skolgatan, centralt vid Rådhusparken. Foto: Jana Julian

Residenset, som är ritat av arkitekten Johan Fredrik Åbom, uppfördes i slutet av 1800-talet. Foto: Jana Julian

De lediga lokalerna har vackra trägolv, väggarna är ljusa och det är högt i tak. Foto: Ulrika Tjärnström

Äldre charm som spegeldörrar och fina fönsternischer är genomgående i hela lokalen. Foto: Ulrika Tjärnström

Hitta hit

Hitta till Kontorslokaler i Jönköpings residens

Skolgatan 5, 553 16 Jönköping

Hitta på Google Maps