Sveriges ambassad och ambassadörens residens i Peking ligger på en tomt som Sverige arrenderar från den Kinesiska staten på 60 år, från 1965 till 2025. Sverige är ett av de länder som tillsammans med Norge, Danmark och ytterligare några länder äger sina fastigheter. Resterande ambassader hyr sina anläggningar av Diplomatiska Service Byrån (DSB).

Ambassaden i Peking. Ett stort skärm-tak i trä, på tegel-pelare, skuggar entrén

Foto: Åke E:son Lindman

Arkitekter Nils Ahrbom och Hando Kask

Tomten ligger i San Li Tun, diplomatområde nr 2 i den nordöstra delen av Peking. Närbelägna fastigheter är också ambassadkanslier och residens och i närområdet finns ett stort antal hotell och nya kontorsbyggnader. Uppförandet av de svenska ambassadbyggnaderna pågick mellan september 1971 och oktober 1972. Arkitekter var Nils Ahrbom och Hando Kask. 1998 byggdes konferenssalen Hedinhallen samt ett mindre bostadshus med två små lägenheter, arkitekt för dessa tillbyggnader var Mats Egelius. Under 2003 gjordes en om- och tillbyggnad för viseringskontoret efter ritningar av arkitekten Gunnar Åsell. 2011 gjorde SFV ytterligare en tillbyggnad för viseringskontoret, arkitekt var Ahrbom Arkitekter. 2013 byggdes tidigare gästrum och gästlägenhet ihop till ett kontor för Centec.

Innergården till ambassaden i Peking

Foto: Åke E:son Lindman

Tvåplansbyggnader i tegel

Tomten omfattar ambassaden, ambassadörens residens, personalbostäder, gästbostäder, garage och servicebyggnader. Husen utgörs av tvåplansbyggnader i tegel med källare. Taken är belagda med stenplattor. Tomten har en grön och lummig trädgård med pool och garage. Husen har mekanisk till- och frånluftsventilation, med värme och kylmöjlighet.

Bilder

Interiör, ambassaden i Peking. Enkla sitt-möbler, ljusa mattor och gardiner, en stor glas-armatur i taket, en dörr ut mot trädgården

Foto: Åke E:son Lindman

Ambassad-området i Peking. Park med sten-skulpturer som ser ut som små berg

Foto: Åke E:son Lindman

Ambassaden i Peking. Sparsmakad interiör i sten, puts och trä.

Foto: Åke E:son Lindman

Hitta hit

Hitta till Peking, Kina. Ambassadanläggning

3 Dong Zhi Men Wai Avenue, San Li Tun, Chao Yang District, Peking

Hitta på Google Maps