Besöksmål Besöksmål

Häradskär är öppet för besök. Mer information hittar du här

haradskarslotsplats

Längst ut i Gryts skärgård ligger Häradskär med sin gamla lotsstation och vackra fyr. Redan 1490 omnämns att biskopen i Linköping hade fiskare på plats som fiskade för hans räkning. 

Häradskär och grannskäret Stångskär, som sammanbinds med en spång, ligger längst ut i Gryts skärgård och är två av Sveriges cirka 1 700 kronoholmar – öar som ägs av staten. Läget i ytterskärgården med ett bra fiske lockade tidigt människor från fastlandet, som bosatte sig här och ofta kombinerade fisket med lotsning. Från början var lotsarna ingen speciell yrkeskår, utan det var lokalbefolkningen som lotsade.

 Lotsutkiken på Häradskär ligger på en hög klippa. En brant trappa leder upp till en vit liten stuga med ett lågt torn. På tornets tak sitter en radar.

Lotsutkiken. Foto: Melker Dahlstrand

Livsfarligt yrke

Lotslivet var krävande. Att borda en fartygssida med repstege i full storm tog många lotsars liv. Den lots som förde en skuta på grund straffades hårt och kunde till och med avrättas.

År 1677 blev lotsväsendet en statlig myndighet och tjugo år senare fick Häradskär en fast lotsstation. I första hand lotsades fartyg som skulle till Söderköping och Norrköping.

Under andra världskriget var lotsningen särskilt intensiv. Fartygen sökte sig då inomskärs och till neutralitetsleden innanför vår territorialgräns för att undvika minor och ubåtar. Men i takt med att båtarnas navigationsutrustning förbättrades minskade behovet av lotsning.

Den 1 juli 1968 var Häradskärs lotsstations saga all – drygt 270 år efter det att den inrättats.

Upplysning i dubbel bemärkelse

Häradskärs fyr är 29 meter hög, ligger egentligen på Stångskär och är en så kallad Heidenstammare. Den byggdes 1863 och var den första fyren i Sverige med roterande lins. Till en början kom ljuset från en rovoljelampa, men därefter övergick man till fotogen. 1943 installerades Dahlenljus och 1960 elektricitet. Fyrtypen ritades av fyringenjör Gustav von Heidenstam vid Lotsverket.

Med fyren fick även Stångskär fast befolkning. De var inte alltigenom välkomna av Häradskärborna, som fick konkurrens om fisket. Fyren hade dock det goda med sig att det inrättades en skola som var i bruk ända fram till 1935.

Kom hit och njut

Idag kan du ta egen båt, taxibåt eller linjetrafik ut hit, fascineras av den långa historien och njuta av de mjukslipade klipphällarna.

Häradskär och Stångskär har positionen N58° 8,8' / O16° 59,7'. Du som tar båten hit kan lägga till vid någon av de två allmänna hamnarna – en på Häradskärs västsida och en i sundet mellan öarna. Där finns även en "sopmaja" med dass och soprum.

Ströva gärna runt på egen hand. Förutom fyren och den gamla bebyggelsen, bjuder öarna på ett rikt fågelliv, skog och örtrika stränder. Och de blankslipade hällarna är som gjorda för ett svalkande dopp!

Häradsskär. Utsikt mot Östersjön från kala klippor.

Foto: Cecilia Florin

Hitta hit

Hitta till Häradskär och Stångskär

HItta på Google Maps