Besöksmål Besöksmål

S:t Lars och Drottens kyrkoruiner är öppet för besök på sommaren. Mer information hittar du här: Gotlands museum.

S:t Lars kyrkoruin i Visby och Drottens ruin är två av elva kyrkoruiner som visar hansestaden Visbys stora makt och rikedom under medeltiden. En sägen berättar att de båda kyrkorna byggdes av systrar som inte kunde hålla sams, och därmed inte klarade av att gå i samma kyrka.

Hansestaden Visbys stora rikedomar under medeltiden är tydlig här i S:t Lars kyrkoruin. Kyrkan byggdes på 1200-talet och döptes efter helgonet Laurentius som dog martyrdöden på 200-talet.

Kyrkans form skiljer sig från andra Visbykyrkor från samma tid. De andra kyrkorna är byggda i en stil som liknar dåtidens tyska kyrkor men i S:t Lars ser man tydliga drag av det ortodoxa eller bysantinska kyrkorummet. Det har spekulerats i om arkitekten kan ha haft ryskt ursprung. Ruinen har smala trappor och gångar i väggarna där man kunde förflytta sig runt hela kyrkan. Ruinens väggar är höga och taket täcker fortfarande en stor del av kyrkan.

Drottens ruin och statyn av Polhem omgärdas av blommande salvia.

Drottens kyrkoruin. Foto: Anders Glassel

Besök S:t Lars virtuellt

I samband med reformationen i Sverige i början av 1500-talet övergavs kyrkan. I dag är det en ruin öppen för besökare sommartid. Andra tider på året kan man få besöka ruinen efter förfrågan till Gotlands Museum. På Gotlands museums webplats kan du besöka ruinen dygnet runt året om via en virtuell visning i 3D-teknik.

Drottens kyrkoruin i Visby

På samma tomt som S:t Lars men på andra sidan gatan ligger Drotten, den tyska församlingens kyrka som byggdes ungefär samtidigt. Också den är en välbesökt kyrkoruin i dag. Drotten var först döpt till S:t Trinitatis (Trefaldighetskyrkan) men kallades sedan Drotten efter det gammalnordiska namnet för ägare till träl eller Herren Gud.

Det sägs att de två kyrkorna var syskonkyrkor och en sägen berättar att de byggdes av två systrar som inte kunde hålla sams och därför ville gå i två olika kyrkor.

Kyrkan byggdes omkring år 1240 och är om- och tillbyggd under senare delen av medeltiden. Den övergavs 1528, under den svenska reformationen. Vid ruinen står en skulptur föreställande Christopher Polhem.

Hitta hit

Hitta till S:t Lars och Drottens kyrkoruiner

S:t Hansgatan, 621 56 Visby