• Sveriges ambassadanläggning i Brasilia. Photographer: Åke E:son Lindman

    Sveriges ambassadanläggning i Brasilia.

Brasilia, Brasilia, the Embassy compound of Sweden

The National Board of Public Buildings, the precursor to the National Property Board Sweden, received the Embassy plot as a donation from the city of Brasilia in 1966. The Embassy of Sweden in Brasilia was built in 1973–74 and opened in January 1975. The same district houses around 60 other Embassies and the four Nordic countries sit together in a row.

In contrast to the city, with all its glass and concrete, the Embassy of Sweden is surrounded by greenery. Architect Zimdal once likened it to "an intimate Swedish village with a feeling of the north". The plot slopes by around 11 metres, making much of the grounds visible from the highest point. As visitors come through the main entrance, the chancery lies ahead, with the residence off to the right. There is also a staff building and a service building. These four blocks form a square around a circular fountain. The courtyard is laid with white stone mosaic, edged with black. A large avocado tree rises up to the rear of the chancery and produces fruit in April each year.

Blue Swedish tiles

The outer walls of the buildings are clad in blue Swedish tiles, while red tiles cover the pitched roof. Moving inside, the floors are wood and marble. The doors and windows have aluminium frames. The chancery comprises two merged blocks with a slight height difference. The lower block houses the reception, meeting room, library and offices for local staff. The upper building contains offices for the Swedish staff, the Ambassador's office and the archives. The residence has a similar split-level character, with the view from the entrance taking in the drawing room and terraces below, along with the swimming pool and garden.

Later additions

In recent years, the National Property Board Sweden (SFV) has made a number of improvements to the Embassy compound. In 2011–12, SFV expanded the Embassy to include a new migration office. The new building was designed by Hidemark & Stintzing Architects. In 2001, SFV installed air conditioning in the chancery and in 2005, SFV completely rewired the compound.

Address

Address:

Avenida das Nacoes Qd. 807 lote 29

Brasilia