• Sveriges ambassadörsresidens i Haag ligger på Lange Voorhut 28. Photographer: Åke E:son Lindman

    Sveriges ambassadörsresidens i Haag ligger på Lange Voorhut 28.

The Hague, the Netherlands, the Swedish Ambassador’s residence

Sweden has had a diplomatic mission in the Netherlands since 1614. In 1929, the Swedish State purchased a property on Lange Voorhout in The Hague.

Residence on the leafy avenue Lange Voorhout

The residence on Lange Voorhout in The Hague was acquired by the Swedish State in 1929, but Sweden has had a mission in The Hague since 1614, switching between an Embassy and a Legation. This makes diplomatic relations between Sweden and the Netherlands among the oldest in the Foreign Service, and the Embassy the oldest Swedish government agency, depending on which definition you choose to employ.

The building housing the residence was constructed in 1736 as one of many private residences that members of leading Dutch families had built along the leafy avenue Lange Voorhout. The name Voorhout, meaning "before the forest", dates from medieval times, when an area of forest stood here, just outside the city boundary and the ramparts around the castle.

Two buildings

Today, the property comprises two buildings separated by a garden of around 600 square metres. The building overlooking Lange Voorhout houses the residence and has been listed since 1967. Purchased in 1962, the two-storey garden building, whose address is actually Kazernestraat 35–37, has a garage and storeroom.

Influences from Louis XIV

The Baroque red-brick façade of the residence on Lange Voorhout has distinctly French features in the Louis XIV style. The influence of the French king is also reflected in the interiors, with grand reception rooms taking inspiration from French mansions with their wall paintings, open fireplaces and richly stuccoed ceilings.

Later changes

The residence comprises four main floors and a basement. The reception rooms are located on the ground floor. During its time in Swedish ownership, the residence has undergone several rounds of maintenance and improvement work. A refurbishment completed in 1993, to designs by architects Bo Myrenberg and Hando Kask, included installation of district heating, a new kitchen and laundry room, a wine cellar and storage rooms. The façade has undergone regular renovation work. In 2006 the whole garden was redesigned. A large bulldozer dug up the ground, leaving behind just one tree as a central focal point for the new garden.

Address

Adress:

Lange Voorhout 28

Haag