Ny uteservering förstärker besöksupplevelsen vid Uppsala slott

Publicerat

Sommaren 2015 fick Uppsala slott och Konstmuseet, via Statens fastighetsverks försorg, ett nytt kafé med lunchrestaurang och festvåning. Lagom till turistsäsongen i år förstärks satsningen med en ny uteservering, vackert placerad på slottets södra sida där solchanserna är goda. Uteserveringen, som är utformad som ett trädäck med sarg, rymmer 50 sittande gäster.

Att kunna erbjuda en uteservering vid Uppsala slott är något Statens fastighetsverk och hyresgästen Konstmuseet haft önskemål om en längre tid. Det fanns också med i planeringen redan förra året då den nya kafé- och restaurangdelen öppnades i Vasasalen.

-       Vi ville starta inomhus för att se att allt skulle falla väl ut. Så snart vi märkte att besökarna hittade hit började vi - tillsammans med Konstmuseet och vår slottsarkitekt Tomas Lewan - att planera för uteserveringen, säger Mathias von Schlieben, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

En plats i solen

Uteserveringen, som fått form av ett trädäck med sarg, är placerad precis utanför den nyligen öppnade kafé- och restaurangdelen i slottets suterrängvåning. Utöver den praktiska närhetsaspekten var också väderstrecket viktigt för valet av plats.

-       Rätt placering är avgörande för att en uteservering ska fungera och kännas välkomnande. Tidigare har borggården prövats men den här gången ville vi erbjuda besökarna en plats i solen. Den nya placeringen känns bra, både utifrån verksamhetens önskemål och utifrån byggnadens förutsättningar, säger Mathias von Schlieben.

Samhörighet med slottstornet

Uteserveringen, som är tillgänglighetsanpassad och kan nås via en ramp, är stor nog att rymma upp till 50 sittande personer. Besökarna kan antingen slå sig ner på fasta bänkar, som löper längs sargens rundade kortsidor, eller vid bord. Såväl däcket som den fasta inredningen består av ekologiskt impregnerat trä.

-       Utseendemässigt har serveringen fått en diskret grå kulör för att inte störa intrycket av slottets fasad vars sockel har samma färgton. Genom att ge serveringen formen av en rundad sarg skapas samhörighet med slottets vackra och runda torn, säger Tomas Lewan, slottsarkitekt Uppsala slott.

Statens fastighetsverks målsättning är att kontinuerligt vidareutveckla Uppsala slott som besöksmål. Ett arbete som bygger på ett nära samarbete med Uppsala kommun och hyresgästerna i slottet. Den nya uteserveringen, som är ett led i detta arbete, slog upp sina portar i början av juli och kommer att hållas öppen under säsong så länge vädret tillåter.

För mer information kontakta:

Mathias von Schlieben, fastighetschef Statens fastighetsverk, 070 234 85 69,

Tomas Lewan, slottsarkitekt Uppsala slott, 08 698 43 27,

Åsa Carlberg, pressekreterare, 070 333 71 87,

Pressbilder:

http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk