Praktik på SFV Kungliga Slott

Magnus Gustafsson studerar till fastighetsförvaltare och gjorde sin praktik på Statens fastighetsverk, på fastighetsområde SFV Kungliga Slott.

Vad studerar du?

Jag studerar till fastighetsförvaltare på Newton, en yrkeshögskoleutbildning på 2,5 år som är speciellt framtagen för fastighetsbranschen. Kombinationen av att dela upp studier med praktik var en av anledningarna till att jag valde Newton.

Hur kom du i kontakt med SFV?

I början av utbildningen gjorde jag tillsammans med några av mina kurskamrater ett arbete om SFV för att beskriva deras sätt att arbeta med sin förvalting. Vi träffade Johan Zetterberg, fastighetschef på SFV Kungliga Slott som gav oss en bra beskrivning om hur SFV arbetar med vårt gemensamma kulturarv.

Vad var det som lockade med att praktisera hos SFV?

Jag har tidigare arbetat som snickare och då främst med äldre byggnader. Jag har alltid fascinerats av gamla byggtekniker och byggnadernas historia, så tanken med mina studier har hela tiden varit att få chansen att få jobba med förvalting av äldre byggnader. Eftersom SFV har betydande kunskaper inom dessa områden så kändes det som en självklarhet att försöka få en praktikplats hos SFV.

Vad fick du göra under praktiken?

Min praktikperiod var på tio veckor, uppdelat på de fyra olika förvaltningsområdena inom SFV Kungliga Slott. Jag har bland annat gjort markskötselbesiktningar, rumsbeskrivningar inför en renovering och även en förstudie inför ett eventuellt projekt. Jag lade även in arkiverade föremål i återbruksregistret.

Vad är din uppfattning om SFV som praktikplats?

Mycket bra. Alla mina förväntningar infriades. Alla mina handledare har varit mycket kunniga och engagerade. De gav mig även förtroendet att driva egna projekt under praktikperioden.

Skulle du kunna tänka dig att komma tillbaka till SFV för praktik/sommarjobb/jobb?

Absolut! Jag har faktiskt jobbat på SFV under hela sommaren och skall även göra min andra praktikperiod här.

Skulle du rekommendera andra att söka praktik/jobb hos SFV?

Verkligen! Om man gillar varierande arbetsuppgifter och ett trevligt arbetsklimat så tycker jag absolut man skall söka sig till SFV.