• Markerat är de två husen längs med sk Snobbrännan Fotograf: SFV

    Markerat är de två husen längs med sk Snobbrännan

Snobbrännan 6 och 10, Strömsholm

Strömsholm, ca 25 km från såväl Västerås som Eskilstuna, är en plats där kungar, armén och hästar präglar historien. I detta historiska område finns just nu två lägenheter att hyra.

Det var änkedrottning Hedvig Eleonora som lät bygga Strömsholms slott 1674. Idag är slottet ett av de åtta kungliga slotten. Strömsholms slott är öppet under vår och sommar.

Innan slottet fanns, hade Gustav Vasa byggt en borg på platsen. Från borgen kunde han hålla uppsikt över sina kronogårdar. Stuteriverksamheten startade redan 1621 här och när slottet skulle byggas flyttades stallar och hästar upp på åsen, väster om slottet.

I början på 1880-talet uppfördes ett antal byggnader som bostäder och ladugårdar, den s k Snobbrännan längs åsens västra sida. Här bodde de som arbetade på Hingstdepån. De var civilt anställda i jämförelse med militärerna som arbetade på Ridskolan. Men ändå sågs de som förmer och området fick sitt namn "Snobbrännan". Bostadshusen har en ovanlig konstruktion med stomme av lera och halm, s k gjuthus. Tekniken har använts på enstaka ställen i syd- och mellansverige. Gjuthusen blev i jämförelse med timmerhus billigare både vad gäller material och arbetskostnad. Snobbrännan 6 och 10 rymde från början åtta respektive sexton små lägenheter för stalldrängarna men på 1930-talet slogs de ihop till större lägenheter, två respektive fyra i vardera hus.

Lägenheten på Snobbrännan 6 är på 80 kvm med 2 rum och modernt kök. Toalett och dusch. Förråd på vinden samt på området. Kostnad: 6.060 kr/månad. Tillträde omgående.

Lägenheten på Snobbrännan 10 är på 97 kvm med 2 rum och modernt kök. Toalett och dusch. Förråd på vinden samt på området. Kostnad: 6.447 kr/månad. Inflyttning 1 jan 2018.

Dina grannar på åsen

I hundra år, 1868-1968, fanns armén med sin rid- och körskola också uppe på åsen. Det är den traditionen och kunskapen som i dag blivit Ridskolan Strömsholm, en utbildningsanläggning för ridlärare, hovslagare, hästskötare och privata ryttare. Beridna högvaktens hästar utbildas här innan de flyttar till Stockholm och börjar arbeta åt kungen. Förutom ridskolan finns här Thottska villan samt Evidensia Specialistdjursjukhus. Det finns ett café i Markanterian och en restaurang som serverar lunch och middag.

Nästan alla byggnader, både på ridskole- och slottsområdet, ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV). Miljön är skyddad som kulturminne.

Kontaktperson

Anders Pettersson
Bostadsförvaltare, konsult
Tel: 010 478 74 17

Fakta och prospekt

Generellt:
Husen är tvåvåningshus med fyra respektive två lägenheter i vardera. Förråd på vinden samt på området.
Totalyta:
Snobbrännan 6 är på 80 kvm och Snobbrännan 10 på 97 kvm. Båda lägenheterna har två rum och kök med badrum, WC och dusch.
Byggår:
Ursprungligen enplanshus från 1811-13 men byggdes om på 1930-talet.
Kommunikationer:
Västmanlands Lokaltrafik (VL) trafikerar Kolbäck-Västerås. Det går även tåg (SJ) från Kolbäck till Västerås och Eskilstuna. Bil från Eskilstuna tar 30 min via E20 samt riksväg 56 och 252. Från Västerås ca 20 min via E18 och riksväg 56. Från Stockholm når du Strömsholm via Enköping och E18 eller Södertälje och E20, tar ca 1,5 tim.
Parkering:
På området finns även en mindre gästparkering med plats för 10 bilar.
Inflyttning:
Snobbrännan 6 har tillträde omgående. Snobbrännan 10 har inflyttning 1 januari 2018. Kontakt Anders Pettersson. Visning sker efter överenskommelse.
Övrigt:
På området finns cafeteria, restaurang, konferenslokaler samt djursjukhus.

Adress

Adress:

Claes Thottsväg 12a

734 94 Strömsholm
59.52359, 16.249302

Lokalens placering på en karta

Stor karta