• Vy från parken en solig dag. Fotograf: SFV

  Vy från parken en solig dag.

 • Ett av de pampiga tornen. Fotograf: Jenny Kjellgren Schönning

  Ett av de pampiga tornen.

 • Skoklosters slott, trofékrönet Fotograf: Jenny Kjellgren Schönning

  Skoklosters slott, trofékrönet

 • Ny rullstolsramp in till slottet. Fotograf: Jenny Kjellgren Schönning

  Ny rullstolsramp in till slottet.

 • Skoklosters slott i grönskande prakt. Fotograf: SFV

  Skoklosters slott i grönskande prakt.

Skoklosters slott

Carl Gustaf Wrangels slott med sina samlingar och bevarade miljöer på Skohalvön speglar storslaget den svenska stormaktstiden. Byggnaden började uppföras 1654 och var stormaktstidens största privata byggföretag i landet.

Wrangel (1613-76) var en av tidens mäktigaste män, en av stormaktstidens mest kända svenska militärer, och slottet byggdes som en praktfull representationsbostad.Arkitekt var tysken Caspar Vogel. Jean De la Vallée ritade barockträdgården och en sjögård som aldrig förverkligades.

Fyra våningar med sjuttiosju rum

Omgången som omgärdar innergården.Omgången som omgärdar innergården.Byggnaden är uppförd av tegel på en grund av gråsten och har fyra våningar med 77 rum. Arbetet drog ut på tiden och taklagsfest för hela bygget hölls inte förrän 1668. Man hade brist på både kontanta medel och arbetskraft. När Carl Gustaf Wrangel dog 1676 var slottet ännu inte helt färdigställt.

Även inredningsarbetet tog lång tid. 1657 levererades de första inredningsdetaljerna, trettio ekdörrar. Slottet fick sjutton stucktak. Andra rum har målade bårder med girlanger och andra dekorationer. Fönsterglasen kom från Pommern.

Populärt utflyktsmål under 1700-talet

Wrangels äldsta dotter, Margareta Juliana, gift med Nils Brahe d y ärvde slottet efter faderns död. Mindre arbeten med slottet, främst inredningen, fortsatte in på 1700-talet. Under detta århundrade ägnade man sig främst åt underhållningsarbete. Under 1700-talet vaknade intresset för stormaktstiden och slottet blev ett populärt utflyktsmål.

Renoveringsarbete och underhåll

På 1940-talet byggdes bottenvåningen om till bostad åt de sista privata ägarna, familjen von Essen. Staten förvärvade slottet 1967 och började en omfattande renovering. Slottets grund och tak behövde förstärkas. Man använde sig av traditionella material och arbetsmetoder och målsättningen var att utgå från 1600-talets byggteknik. Efter den stora restaureringen 1967 har Skoklosters slott haft ett fortlöpande men väldigt enkelt underhåll mycket tack vare den lyckade restaureringen.

En bit in på 2000-talet är det återigen dags att ta ett större grepp om underhållet av Skoklosters slotts unika tak, under åren 2014-2016 kommer det att läggas om med samma teknik som slottet byggdes med. Även fönstren och det invändiga måleriet behöver ett omtag och för det finns en långsiktig plan som SFV arbetar efter varje år beroende på vilka resurser som finns att tillgå.

Magnifikt museum

Skokloster är idag ett magnifikt museum med stora samlingar från barocken och andra epoker. Kvar i parken finns träd som levererats 1684, till exempel lindallén.

Statens fastighetsverk har byggt en byggnadshistorisk utställning som är permanent placerad i slottets bottenvåning. I andra rum ryms slottsbutik, café och lokaler för tillfälliga utställningar.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Skokloster slott

746 96 Bålsta
59.70313, 17.62132 9

Fakta

Byggår:
1654-1676
Arkitekt:
Caspar Vogel
Hyresgäst: