• Gripsholms slott ny fönsteröppning 2015.

    Gripsholms slott ny fönsteröppning 2015.

SFV öppnar fönster från Gustav III:s tid

På Gripsholms slott utfördes under 2015 en öppning av en gammal fönsterplats i en vägg bakom passagen till Gustav III:s sovalkov. Ett nytt fönster producerades enligt gamla hantverksmetoder. Nu kan våra besökare se ut i nytt ljus från denna plats på Gripsholms slott där Gustav III och hans son Gustaf IV Adolf båda sovit under olika perioder i vår historia.

Redan på Gustav III:s tid…

På Gripsholms slott har besökarna tidigare lotsats genom en mörk gång för att få se Gustav III:s sovalkov. Sommaren 2015 hade SFV åtgärdat detta genom att ta upp en äldre fönsteröppning mellan passagen och Kungens garderob. Nu är det ljusare och möjligt att se ut från den mörka passagen bakom kungens sängalkov. På 1700-talet fanns ett fönster på denna plats. En skiss på ett ombyggnadsförslag från 1774 visar hur Gustav III själv har ritat in en ny fönsteröppning mellan sitt ”petit cabinet” och sin ”garderobe”. Det var senare genom detta fönster som hans son Gustaf IV Adolf bevakades av sina fångvaktare när han var fängslad på slottet under 8 månader innan han avsade sig tronen 1809.

Nya fönster, gammalt hantverk

Det Mariefredsbaserade företaget Kompetens i trä fick i uppdrag av SFV att nytillverka fönsterbågar och karm på 1700-talsvis, helt utan skruv eller lim. Kunskapen och profilhyvlarna finns i företaget tack vare att en av delägarna var en av de byggnadsvårdssnickare som utbildades vid Byggnadshyttan Mälsåkers slott under 1990-talet. Fönsterglaset är munblåst och kommer från Uppsala fönsterhantverk.