• Personalen fick klättra på en stege i ca 15 meter för att komma till kontoret. Fotograf: Mats Karlsson Lénart

    Personalen fick klättra på en stege i ca 15 meter för att komma till kontoret.

Victoriafortet, Vuollerim

Förläggning 40 meter in i berget

Den 1 juni 2006 tog Statens fastighetsverk över en militäranläggning från Fortifikationsverket i Vuollerim, Jokkmokk. Armébatteriet i Bomyrberget ingår som en del av de moderna befästningar som tillkom under andra hälften av 1900-talet för att skydda rikets gränser i skuggan av militär upprustning i Europa.

Det färdigställdes 1963 och är det enda kvarvarande armébatteriet som byggdes för att försvara övergångarna över Luleälven och som skydd för älvens kraftverk. Den utgick ur krigsorganisationen i december 1997 och avhemligades den 1 januari 2000. Anläggningen är statligt byggnadsminne sedan 2004.

Visningar av fortet

Kanonerna från pansarkryssaren Victoria.Kanonerna från pansarkryssaren Victoria

Fortet, som legat i malpåse i flera år, fick sommaren 2006 en ny hyresgäst. Virvelvind Vuollerim AB driver nu en sport- och konferensanläggning på Bomyrberget och tänker expandera verksamheten. Företaget har visningar av militäranläggningen som ett komplement till den övriga verksamheten. På sikt ser man också en möjlighet att öppna ett vandrarhem i lokalerna.

Fortet går 40 meter in i berget.Fortet går 40 meter in i berget.Sommartid arrangeras guidade visningar av fortet som går 40 meter in i berget och rymmer en förläggning med plats för 140 personer. Lokalerna och försvarsmaterialet är intakt och bestyckningen består av en dubbelpipig, grov kanon från pansarskeppet Victoria från 1930-talet. Hela armébatteriet kallas därför för Victoriafortet.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Vuollerim, Jokkmokk
66.41817, 20.61453 5

Fakta

Byggår:
Färdigställd 1963
Hyresgäst: