Södra Strandverket, Marstrand

Från stängd försvarsanläggning till vacker konsthall med café och butik. Här möts kreativitet och skapande i en rustik miljö. Ett måste för dig som besöker Marstrand!

Södra Strandverket är vackert beläget i södra inloppet till Marstrands hamn. Anläggningen byggdes mellan 1852 - 1857 och ersatte äldre kanonbatterier vid hamnen, bland annat Gustavsborg söder om Carlstens fästning. Södra Strandverket består av två byggnader med kanonbatterier som kunde skjuta både mot Albrektsunds kanal och södra hamninloppet. Bestyckningen bestod av 46 kanoner och antalet soldater uppgick till 170 man. Runt fästningen fanns en vallgrav som idag är igenfylld. På 1880-taöet avfördes Södra Strandverket och Carlstens fästning från rikes fasta försvar.

Skeppsgossekåren förlades till Karlskrona och Marstrand under 1900-talets början. Mellan åren 1907 och 1937 präglades både Carlstens fästning och Södra Strandverket av verksamheten fram till att den lades ned. Marinen utnyttjade byggnaderna fram till 1960-talet då de renoverades. Mestadels var det minsveparflottiljen som hade viss beredskap och förråd förlagda i Marstrand.

Med Strandverket konsthall är Strandverket öppet för alla. Här finns konst, café och butik.

Faciliteter:

  • Badplats
  • WC
  • Café/servering
  • Parkering
  • Butik

Öppettider, se och göra:

Strandverket konsthall

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Hamngatan 56

440 30 Marstrand
57.8831, 11.5853

Fakta

Byggår:
1857
Arkitekt:
A Lindman