Stockholms slott

Kungens arbetsplats

Mitt i Gamla Stan ligger slottet som tillsammans med vaktombytet på borggården lockar många besökare. Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin d y och till formen gestaltat som ett romerskt palats. Det rymmer många sevärdheter: Förutom Representationsvåningarna finns tre museer med kunglig historia – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor som skildrar slottets medeltida historia, och Gustav III:s antikmuseum med skulpturer från antiken.

Det nuvarande slottet byggdes upp mellan 1697-1754 efter att ha ödelagts i den katastrofala branden 1697. Den enda del som klarade branden var Karl XI:s galleri i norra längan och det nya slottet ritades utifrån denna länga. Av den ursprungliga borgen Tre Kronor finns endast källarrummen i den norra längan kvar och de är i sina äldsta delar från 1300-talet. Slottsarkitekt Tessin uppförde slottet i romersk barockstil men när Carl Hårleman tog över slottsbygget, vid Tessins död, började han arbeta i fransk rokokostil.

De väl bevarade inredningarna ger en inblick i historien från tidigt 1700-tal och framåt. Här ses bland annat Gustav III:s paradsängkammare och Oskar II:s skrivrum. I Skattkammaren kan man bland annat beskåda prinsesskronor, Silverdopfunten och Gustav Vasas rikssvärd.

Slottet har mer än 600 rum fördelade på sju våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården. Här har kungafamiljen sina arbetsplatser.

Faciliteter:

  • WC
  • Hiss
  • Museum
  • Butik