Hantverk och tandverk på Naturhistoriska

Titta upp nästa gång du besöker Naturhistoriska riksmuseet. Den karaktäristiska kupolen och koppartornet har fått ny glans. Visst glänser den fint? När du sedan kliver in genom entrén, lyft blicken mot taket och den runda kupolen. Fönstren i kupolen består av små glasprismor som nyligen har rengjorts med tandborste och bomullstops. Gissa hur många tandborstar som gick åt?

Statens fastighetsverk avslutade nyligen en utvändig och invändig renovering av kupolen och tornet på Naturuhistoriska riksmuseet. Ett arbete som utförts på hög höjd och med traditionella hanverksmetoder. Koppararbeten, fönsterrenovering, förgyllningsarbeten, rengörning och läggning är några av de moment som ingått och utförts av olika hantverkskompetenser som murare, målare, kopparslagare och förgyllare.

Här har tandborstar och bomullstops fejat

Den invändiga glaskupolen består av drygt 200 fönster. Varje fönster består av drygt hundra olikformade glasprismor. För att rengöra den invändiga glaskupolen tillverkades en stege som följde kupolens form. Innan putsningen av prismorna kunde starta och för att de inte skulle bli dammiga igen dammsögs även väggar, tak och golv.

Det bästa verktyget för att komma åt att putsa de små delarna på glasprismorna är tandborste och bomullstops. Under arbetet med kupolen gick det år cirka 100 tandbortstar och 2 000 tops.

Mer om renoveringen av tornet på Naturhistoriska riksmuseet

Missa inte nästa nummer av tidningen Kulturvärden. Där får du läsa om kopparslagaren Janne Westerdahl som berättar om det avancerade uppdraget.