Medelhavsmuseet

En klassisk oas

Medelhavsmuseet är en oas för klassisk kultur i Stockholms - ett litet stycke av Medelhavsområdet och en mötesplats där epoker och kulturer flyter samman.

Huset vid Fredsgatan 2 där Medelhavsmuseet idag finns är kvarterets äldsta byggnad. Här finns murar från mitten av 1600-talet och drottning Kristinas dagar, då det ursprungliga huset restes åt fältmarskalken Gustav Horn. Efter en eldsvåda på 1870-talet byggdes det gamla palatset om till banklokaler åt Stockholms Insättnings Garanti Aktiebolag. Hit till det gamla bankpalatset med sin Italieninspirerade bankhall flyttade Medelhavsmuseet 1982.

I de fasta utställningarna finns bland annat Cyperns historia, Främre Orienten och Egyptiska samlingen. Missa inte heller biblioteket – en skatt för dem som är intresserade av klassisk arkeologi och kulturhistoria från områdena kring Medelhavet och Främre Orienten. På museets restaurang, Bagdad Café, erbjuds mat med inspiration från östra Medelhavsregionen.

Huset är en del av vårt gemensamma kulturarv. Statens fastighetsverk tar hand om det men det är museets verksamhet som håller huset levande. Information om utställningar och aktiviteter finns på museets webb.

Faciliteter:

  • WC
  • Café/servering
  • Restaurang
  • Parkering
  • Museum
  • Butik

Öppettider, se och göra:

Medelhavsmuseet

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Fredsgatan 2

11152 Stockholm
59.32940, 18.06723

Fakta

Byggår:
1642-48, om- och tillbyggnad 1874-76
Arkitekt:
1874-76 Ernst A Jacobsson, 1905 Rudolf Arborelius, 1934 Hakon Ahlberg, 2005 Ahrbom och Partner