Kungliga Operan

Dansens nationalscen

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett. Det har den varit sedan 1773, då den första föreställningen gavs på det ursprungliga Operahuset.

Det nuvarande Operahuset uppfördes 1892-98 efter ritningar av arkitekten Axel Anderberg. Byggnaden ersatte Gustav III:s opera på samma tomt, som blivit för liten och dessutom brandfarlig. Anderbergs byggnad har stildrag från den italienska senrenässansen.

Kungliga Operans offentliga rum är en påkostad och representativ miljö från sent 1800-tal. Guldfoajén gjordes 28 meter lång och 8 meter bred för att man skulle kunna promenera i två stråk och dessutom ha sittplatser utmed sidorna.

1989, efter nästan 100 år som väl använd operabyggnad, genomgick Operan en stor renovering. Före renoveringen kunde man knappt se vad konstverken i stora trapphallen och Guldfoajén föreställde på grund av rök och sot som hade samlats under åren. Men i dag kan man åter uppleva operahuset i sin ursprungliga prakt. Guldfoajén är återställd i exakt det skick den hade vid invigningen, med glänsande guldstuckatur på väggar och i taket, kristallkronor, stora speglar och gardiner i florentinsk guldbrokad. Numera kan man dricka champagne i Guldfoajén medan det är paus i föreställningen.

Restaurangen, som ursprungligen kallades Terrassen, planerades från början och öppnades redan 1895.

Faciliteter:

  • WC
  • Hiss
  • Café/servering

Öppettider, se och göra:

Kungliga Operan