Kungliga Hovstallet

Kunglig ekipagekultur

I Hovstallet finns de bilar och hästar som används för att transportera kungafamiljen. Hovstallets huvuduppgift är just att planera och genomföra alla resor med bil för de kungliga. Häst och vagn används också, men bara vid högtidliga tillfällen som vid statsbesök och riksdagens öppnande, samt vid kungliga bemärkelsedagar och familjehögtider, till exempel bröllop.

I Hovstallet finns idag ett tjugotal hästar som är specialtränade för uppdraget. I vagnshuset förvaras ett 40-tal vagnar från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Här finns sjuglasvagnen från 1897 som är Hovstallets förnämsta statsvagn och används bara vid speciella tillfällen.

Hovstallet har en månghundraårig historia alltsedan Gustav Vasa 1535 lät bygga ett stall för de kungliga hästarna på Helgeandsholmen. Då som nu var uppgiften att tillgodose Konungens behov av transporter till vardags och till fest. Dagens hovstall ritades av Fritz Eckert och stod färdigbyggt 1894 som en riddarromantisk borg.

Den första bilen inköptes 1899 av dåvarande kronprinsen Gustav V. Vid den tiden fanns ett hundratal hästar i stallet. Sedan dess har bilarna successivt övertagit den dagliga transportverksamheten och idag utförs omkring 6000 uppdrag om året. Totalt finns ett tjugotal bilar. De allra flesta är moderna, säkra bilar förutom några gamla klassiska bilar som ingår i samlingen.

Faciliteter:

  • Butik
  • Guidning

Öppettider, se och göra:

Kungliga Hovstallet