• Dramaten. Fotograf: Åke E:son Lindman

Kungliga Dramaten

Magisk mötesplats

Det vackra Dramatenhuset vid Nybroplan i Stockholm, invigdes 1908, och är en av Sveriges mest representativa jugendbyggnader. Och precis som när Gustav III grundade teatern är den fortfarande en magisk mötesplats mellan skådespelare och publik, mellan klassiker och nyskrivna pjäser. Dramatens breda repertoar lockar publik från hela världen och är ett kulturellt varumärke med världsrykte.

Den ursprungliga Dramatenscenen öppnades 1788 i Bollhuset vid Slottbacken. När Gustav III dog 1792 stängdes den och sen följde en rad tillfälliga adresser för teatern.
1901 bildades ett privat konsortium som åtog sig att bygga en ny teaterbyggnad för Dramaten. Arkitekt Fredrik Lilljekvist fick uppdraget att rita "en tidsenlig dramatisk teaterbyggnad". Inspiration hämtades bland annat från Parisoperan och från teatrar i Tyskland. Teatersalongen inreddes i en annan stil; i blått, vitt och guld som en hyllning till teaterkungen Gustav III.

Drygt 100 år efter födelsen är Dramaten en vital mötesplats för teaterintresserade och trappan utanför en populär fikaplats för soldyrkare. Missa inte Margaretha Krook som står staty utanför Dramaten.

Faciliteter:

  • WC
  • Café/servering
  • Restaurang

Öppettider, se och göra:

Dramaten