Kina slott

Exotiskt lustslott

Kina slott på Drottningholm är något så märkligt som ett kinesiskt lustslott och var en födelsedagsgåva till drottning Lovisa Ulrika. Året var 1753 och det var en mycket uppskattad present från kung Adolf Fredrik då hela Europa vurmade för kineserier på den tiden.

Slottet uppfördes nämligen i den Kina-inspirerade stil som var mode i Europa. Träbyggnaden ersattes på 1760-talet av en mer varaktig byggnad, som i dag innehåller ett av de främsta exemplen på europeisk rokokoinredning med kineserier. En rad paviljonger, också dessa i kinesisk stil, ansluter till slottsbyggnadens ideal. En av dessa är den så kallade Confidencen, en matsalsbyggnad, där både mat- och serveringsbord dukades i våningen under och på signal ovanifrån hissades borden upp i matsalen. Detta innebar att kungligheterna kunde äta ostört utan närvarande betjänter, alltså en confidence.

Kina slott tillhör, tillsammans med hela slottsanläggningen på Drottningholm, UNESCO:s världsarvslista. Du kan besöka detta exotiska slott under sommarhalvåret, maj-september. Missa inte Gula rummet vars infällda kinesiska lackpaneler är ett fascinerande hantverk.

Faciliteter:

  • Café/servering
  • Parkering
  • Museum
  • Stig
  • Park/parkområde
  • Butik

Öppettider, se och göra:

Kina slott

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Kina slott

178 93 Drottningholm
59.31715, 17.87889

Fakta

Byggår:
1763-69
Arkitekt:
Carl Fredrik Adelcrants
Det första Kina slott byggdes av kung Adolf Fredrik som en överraskning åt drottning Lovisa Ulrika på hennes 33- årsdag 1753 och bestod av en huvudbyggnad och två fristående paviljonger; alla av trä.