Drottningholmspromenader

Nio stopp på 2 450 meter. Upptäck Drottningholms slottsområde på egen hand.

 1. Drottningholms slott. Få slott i landet har präglats så starkt av drottningar som Drottningholm. Det fick sitt namn på 1580-talet som en hyllning till Katarina Jagellonica. Hedvig Eleonora ville under sin tid manifestera Sveriges position som stormakt och lät på 1660-talet påbörja bygget av ett större slott efter att det gamla brunnit. Lovisa Ulrika har också starkt präglat områdets karaktär. På 1700-talet gjorde hon slottet till en mötesplats för tidens lärde.
 2. Herkulesfontänen. Symmetri var ett 1600-talsideal. Här syns barockträdgårdens mittaxel tydligt.
 3. Boskékvarteren. Fyra boskéer med olika utseenden. I Teaterboskén ges föreställningar än i dag.
 4. Kina slotts kastanjealléer. Här börjar Kina slotts trädgård. På 1700-talet fanns det en portal i järnsmide att passera.
 5. Kina slott med flyglar. Kina slott byggdes som ett exotiskt lust- och jaktslott. När Lovisa Ulrika och Adolf Fredrik ville dra sig undan offentligheten vid Drottningholms slott gjorde de dagsutflykter hit. Här roade de sig med att jaga, umgås och vandra runt i trädgården. Byggnaden är Europas mest lysande exempel på ett kinainspirerat lustslott.
 6. Kärleksstigen. Missa inte siktgatan tvärs över parken innan du går nerför stigen.
 7. Labyrinten. På Gustav III:s tid slingrade sig här en lindlabyrint,
  2,5 km in till statyn och 2,5 km ut igen.
 8. Engelska parken. Gustav III lät förvandla humlegården, träsket och de böljande ängarna till en engelsk park.
 9. Drottningholmsteatern. Att kliva in genom dörrarna till Drottningholmsteatern är som att förflytta sig till en annan tid. Ljuset fladdrar lite svagt, det ursprungliga scenmaskineriet är fortfarande intakt och precis som under dess glansdagar ges här bejublade föreställningar. Teatern är världens bäst bevarade teater från andra hälften av 1700-talet.