• Bogesunds slott - en byggnadshistorisk pärla Fotograf: Melker Dahlstrand

Bogesunds slott

En byggnadshistorisk pärla och riddarborg.

Bogesunds slott ligger utanför Vaxholm, norr om Stockholm. Det är ett känt riktmärke från sjösidan, där de höga tornen sticker upp över trädtopparna som ett riktigt törnrosaslott eller en riddarborg.

Slottet du ser är som två slott i ett; Bogesunds ursprungliga del, byggd av Per Brahe d.y. på 1640-talet och riddarromantiska delen som byggdes på under 1860-talet. Inuti slottet har tiden stått stilla och interiörerna visar ett högre ståndsboende genom flera sekel. Har du möjlighet att gå in är trappan som en tidsmaskin mellan olika århundraden.

Parken är ett trevligt grönt utflyktsmål. Slottet visas med jämna mellanrum och är även populärt för fester, konferenser och filminspelningar. Bogesundslandet med lövskogspartier, lanbruk, ängar och beteshagar är ett rekreationsområde att besöka.

Faciliteter:

  • Badplats
  • Café/servering
  • Parkering
  • Park/parkområde
  • Konferens

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Bogesunds slott 1/Per Brahes väg

185 93 Vaxholm
59.393319, 18.284512 10

Fakta

Byggår:
1640-talet, ombyggnad 1863-67 och 1996-
Arkitekt:
Per Brahe d y, ombyggnad 1863-67 Thor Medelplan, ombyggnad 1996- Arksam
En augustinatt 1937 bröt sig tre män in och stal delar av slottets värdefulla inredning. De oinbjudna gästerna kom tillbaka ytterligare ett par gånger innan skandalen uppdagades. Stockholms stad försökte komma överens med von Lantingshausen von Höpken om ett övertagande men misslyckades. Då tröt statens tålamod. Med stöd av en speciallag, sedan dess kallad Lex Bogesund, tvingades baronen lämna slott och ägor.