Gripsholms slott

Från robust Vasaborg till en mer öppen och ljus slottsanläggning. Idag är Gripsholms slott ett uppskattat museum med bland annat ett magnifikt porträttgalleri.

Gripsholms slott ligger vackert vid Mälaren i staden Mariefred, cirka sju mil från Stockholm. Det finns båtturer från Stockholm till Gripsholm och att närma sig slottet med båt ger en fantastisk vy.

Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott, han grundade slottet 1537.
På Gripsholm slott finns en enastående samling möbler och konsthantverk från fyra århundraden. Hertig Karls berömda kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.

Slottet är idag museum och inrymmer bland annat Svenska statens porträttsamling med cirka 1400 porträtt av kända svenskar. Varje år utser Gripsholmsföreningen en hedervärd svensk person som avporträtteras. Slottet är inte tillgänglightesanpassat, men här finns en tillgänglig modellkammare som beskriver slottets utveckling under åren och en slottsbutik, båda går att ni från grusvägen runt slottet. Entrén till de tillgänglighets-anpassade delarna av slottet är kostnadsfri.

Slottet upplevde en ny glansperiod under Gustav III:s tid i slutet av 1700-talet. Då inreddes den exklusiva slottsteatern i ett av slottets runda renässanstorn. Teatern är idag en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Missa inte!

Under 1800-talet väckte slottet starka nationella känslor och kom att betraktas som ett nationalmonument.

Parkens historia börjar redan på 1500-talet och har utvecklats under varje århundrade. Den närliggande hjortparken är känd för sina fritt strövande hjortar.

Faciliteter:

  • WC
  • Parkering
  • Museum
  • Butik

Öppettider, se och göra:

De kungliga slotten - Gripsholms slott

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Gripsholms slott

647 31 Mariefred
59.2560, 17.2194 16

Fakta

Byggår:
1537 (byggstart)
Arkitekt:
Henrik von Cöllen