Vadstenabullret

Även på 1500-talet firades jul på Vadstena slott.

I december 1559 kom Gustav Vasas dotter Katarina med maken greve Edzard av Ostfriesland till slottet med sitt festfölje. Där var bland andra kronprins Erik, som ansvarade för festligheterna, prinsessan Cecilia och brudgummens bror Johan. Hertig Magnus, 17 år, var värd på Vadstena slott.

Meningen var att man skulle stanna där över jul. Men någon julfrid blev det inte för nu skedde det som kommit att kallas för Vadstenabullret. Under festligheterna hade Cecilia och Johan blivit förälskade i varandra. Hon var 19 och han 22 år. Han sägs ha uppvaktat henne nattetid i den så kallade frustugan i timmerhuset på Borggården. Efter att någon skvallrat för kronsprins Erik som beslöt att spionera på Johan, ertappades han i frustugan.

Erik blev rasande och kastade Johan i slottsfängelset innan han lät föra honom i bojor till Stockholm. Gustav Vasa var inte lika nöjd över Eriks åtgärd eftersom skvallret spred sig och en tilltänkt friare till Cecilia drog sig ur. Efter en tid blev Johan frikänd och reste hem. Cecilia gifte sig med en tysk markgreve, Kristoffer av Baden-Rodemachern. Erik som nu var kung lät prägla ett minnesmynt som visar Cecilia Vasa på framsidan och på kyskhetens symbol "Susanna i badet" på baksidan. En kopia av myntet finns i en glasmonter på slottet, intill sovrummet på tredje våningen.

Texten är delvis hämtad från en artikel i Kulturvärden nr 4, 2009 om Gammeljul i Vadstena (PDF-dokument, 512 kB).