Linköpings slott

Sveriges äldsta icke-kyrkliga byggnad. Här har landshövdingar och biskopar bott sedan 1200-talet och gör så än idag. Slotts- och domkyrkomuseet visar delar av slottet, bland annat skattkammaren.

Linköpings slott ligger högt beläget och nära domkyrkan. De äldsta delarna av slottet härstammar från 1100-talet och är därmed Sveriges äldsta icke-kyrkliga byggnad.

I Linköpings slott har det bott landshövdingar och biskopar sedan 1200-talet, bl.a. Hans Brask, landets siste katolske biskop. Honom kan man stifta närmare bekantskap med i Slotts- och Domkyrkomuseet som ligger i slottsbyggnaden. Uppe i tornrummet, som kallas Vasarummet, sitter han tillsammans med Gustav Vasa och äter julmiddag år 1523.

I skattkammaren kan man få se unika textilier från 1300-talet. I stora salen finns en stor modell av slottets olika gemak.

Stora delar av Linköping brann ner år 1700, bland annat rådhuset. Vid det här laget var slottet övergivet och förfallet och togs i bruk som stadsarrest. De östra delarna av slottets flyglar gjordes om till fängelse.

Idag finns landshövdingens representationsvåning och privata bostad i slottet. Varje sommar bjuder den nuvarande landshövdingen in till Slottsträdgårdens dag. Då är det fritt fram att strosa kring i den vackra parken och trädgården som hör till slottet.

Faciliteter:

  • WC
  • Parkering
  • Park/parkområde

Öppettider, se och göra:

Linköpings slott

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Sankt Persgatan 3A

582 28 Linköping
58.410556, 15.615556

Fakta

Byggår:
Äldsta delarna från 1100-talet