Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin är en ruin som har sitt ursprung i 1400-talet, belägen på en holme i Helgasjön strax norr om Växjö. När du idag besöker Kronobergs slottsruin är det en fantasieggande ruin du möter. En kvadratisk byggnad med två hörntorn som dramatiskt reser sig ur vattnet.

Tyvärr är den träbro som idag leder ut till själva ruinen i dåligt skick och behöver lagas. Platsen är trots detta väl värt ett besök då hela miljön präglas av ruinen. Alldeles intill ruinen ligger dessutom Ryttmästaregården café & restaurang där man fika eller äta gott. Här finns gräsytor och Helgasjön med sitt aktiva båtliv.

Kort historik

Biskopen i Växjö lät i mitten av 1400-talet uppföra en biskopsborg på en holme i Helgasjön på bekvämt avstånd från domkyrkan i staden. Han var inte ensam. För att säkra sig i orostider lät de flesta svenska biskopar göra samma sak. Här i gränstrakterna mot Danmark var det särskilt oroligt och det gick hett till. Redan efter ett par år brändes borgen ner men byggdes snabbt upp igen.

Gustav Vasa drog in kyrkans egendomar till staten och den historia som följer är ett återkommande nedbrännande och återuppbyggande. Inte mindre än fyra gånger föll borgen i danska händer men kunde alltid återtas. När det stora Småland fick en ny länsindelning 1639 fick den största, med landshövding i Växjö, namnet Kronobergs län. Därav dagens namn på ruinen. När krigen var slut var slottet i hyggligt skick, men borgen hade spelat ut sin roll som gränsfäste och fick förfalla till ruin.

Faciliteter:

  • WC
  • Café/servering
  • Restaurang
  • Parkering

Öppettider, se och göra:

Kronobergs slottsruin hålls öppen maj-september. För mer information och öppettider:

Ryttmästaregården

Med bil: Åk Lidbergsgatan norrut mot Helgasjön. Följ skyltar mot Kronobergs slottsruin.

Med buss: Ta buss nummer 1 mot Kronoberg. Kliv av vid slutstationen Kronoberg.

Med båt: Kom med egen båt alternativt ta fina Ångaren Thor