Uppgång och fall på Borgholms slottsruin

Uppgång och fall är en ny sinnlig utställning på Borgholms slottsruin som tar dig med till slottets 900-åriga historia.Som ciceron kan du använda appen Borgholm, en digital guide där med historiska berättelser att lyssna på. I bilen, hemma eller på plats i slottsruinen, där allting en gång faktiskt hände.

Med frasande tyg över krinolinen, flammande eld och glödande kärlek väver Uppgång och fall en historia värd att minnas länge. På platsen för slottsruinen byggdes först ett torn med en borg, ett renässansslott som härjades av krig och belägring och på dess rester ett ståtligt barockslott som ritades av Nicodemus Thessin. I utställningen kan du uppleva branden som förvandlade slottet till den ruin som idag utgör ett av Sveriges mest attraktiva turistmål.

- Den är till för dig som verkligen vill förstå och känna slottets historia. Det är en utställning som griper tag i besökarens alla sinnen. Det handlar bland mycket annat om sjöröveri, krig, matriarkat, kungar, midjemått och myter berättar Susanne Rolf, producent av utställningen.

Till exempel får du veta att Karl X Gustav var en ung herreman med stark passion för mat, kvinnor och krig. Det sägs att han hade ett midjemått på över 2 meter. Hans besök på slottet var en plåga för öborna som tvingades försörja kungen och hans 500 personer stora sällskap. Visste du också att ett av den svenska historiens stora kungliga kärleksäktenskap utspelade sig i slottet mellan Johan III och den polska prinsessan Katarina Jagellonica? Historien rymmer så väl kärlek och hat, krig och fred och om hur vanliga människor hade det på slottet. Det här och mycket annat berättas det om i Uppgång och fall.

Utställningen öppnade den 27 juni 2014. Den är en av flera åtgärder som genomförts på Borgholms slottsruin via EU-delfinansierade utvecklingsprojektet Öppna portar.

Fler nyheter på Borgholms slottsruin till sommarsäsongen 2014