The result: Dignified entrances in Stockholm

Liljevalchs konsthall - a Värdig Entré sub-project

Liljevalchs konsthall/Stockholm, an art gallery on Djurgården in Stockholm, is one of four pilot projects under the Värdig Entré project. Since its opening in 1916 the art gallery has staged art and cultural events attracting large numbers of visitors.

The building is owned by the City of Stockholm through a foundation and is an important cultural heritage. The issue of listing the building as a heritage property has been raised at the county administration. Until 2007 visitors who were unable to use the stairs at the main entrance were directed to the staff entrance in the basement at the back of the building. Here the big challenge was to develop proposals for a dignified entrance for all through the main entrance.

Thanks to the Värdig Entré project the art gallery has received a specially constructed glass and steel lift and carefully designed ramp, which both lead to the main entrance. The ramp also serves as a meeting place for visitors queuing to visit the gallery. The lift and ramp make the gallery accessible for all visitors, and the improvement has led to a sharp increase in the number and variety of visitors. The building has also acquired an additional functional and architectural value that is appreciated by visitors and staff alike.

Boställshusen - a Värdig Entré sub-project

Boställshusen on Skeppsholmen is another Värdig Entré sub-project. Boställshusen were designed by the architect Nicodemus Tessin the Younger as housing for Charles XII:s soldiers and were erected in 1699-1702. Together with the tenant, the buildings, which are popularly known as "The Long Row", have in recent years been converted into a hotel - Hotel Skeppsholmen, which opened in late 2009.

The conversion needed to show respect for the buildings´ heritage value while meeting the current high standards for an international hotel and the need to ensure accessibility for all visitors.

The entrance to the hotel has been improved by making the reception accessible for all through a discrete lifting platform which moves vertically as well as horizontally. The platform was developed by the Värdig Entré project in partnership with Guldmann, a Danish company which specialises in developing solutions for people with functional disabilities.